Utvikler fremtidens forskningsledere

Flere universiteter satser nå på yngre forskere. For tiden deltar fem kandidater fra Psykologisk institutt i et landsomfattende lederutviklingsprogram.

Yngre forskningsledere fra Psykologisk institutt, UiO. Fra venstre Førsteamanuensisene Marit Råbu, Nikolai Olavi Czajkowski, Thomas Espeseth, Cato Alexander Bjørkli og Evalill Bølstad Karevold.

Psykologimiljøene i Oslo, Bergen, Tromsø og NTNU 中国竞猜网_中国足彩网-足球推荐er om programmet, som består av fire samlinger i 2013. Temaene de skal innom er forskningsledelse, finansiering, nettverksbygging, kommunikasjon og forskningsstrategi.

Den første samlingen fant sted i midten av februar. PSI var vertskap og på plakaten stod forskningsledelse.

Gode ledere

Både UiO-rektor Ole Petter Ottersen og NFR-direktør Arvid Hallén deltok på konferansen. De fremhevet betydningen av flinke ledere og var opptatt av at forskningsledelse handler om å få det beste ut av kloke hoder, mer enn stram styring av forskergrupper eller institusjoner.

– Den viktigste lederegenskapen er sjenerøsitet. En god leder er åpen for nye idéer og i stand til å anerkjenne idéskaperen, sa Ottersen.

Hallén la, i sitt innlegg, vekt på lederens ansvar for å legge til rette for kreativitet, tverrfaglighet og kommunikasjon.

– Jeg mener noe av det viktigste er at hver enkelt forsker ses og høres, men samtidig også ledes, sa han.

– En god leder må være mer interessert i andre medarbeidere enn seg selv. Ved å lytte og være interessert, kan man både bidra til å utvikle de gode idéene og være med på å skape retning på arbeidet, fortsatte han.

Ole Petter Ottersen understreket at forskningsledelse ofte handler om å kunne lede andre mennesker som er klokere enn seg selv.

– Men ledelse er også å få ting til og håndtere unntak.

– Problemer oppstår ofte på grunn av manglende ledelse, la han til.


Arrangørene. Fra venstre: 中国竞猜网_中国足彩网-足球推荐sleder Anne Inger Helmen Borge og forskningskonsulent Vera Østensen. Foto: Svein Harald Milde.

Lederkompetanse

Til sammen deltar 16 utvalgte forskere på lederprogrammet. I løpet av et år skal de lære om konflikthåndtering, søknadsskriving, drift og økonomi, infrastruktur, veiledning, mediehåndtering, forskningsformidling, lobbing og publiseringsstrategier.

– 中国竞猜网_中国足彩网-足球推荐slandskapet har endret seg de siste årene. Kravene til lederkompetanse blant forskere har økt betraktelig, sier forskningsleder ved PSI Anne Inger Helmen Borge.

– Det holder ikke lenger bare å være forsker, dersom du har lederambisjoner. Nå bygges team fra prosjektsøknaden skrives til forskningsresultatene formidles.

Sterkere fagmiljøer

Cato Alexsander Bjørkli, førsteamanuensis i arbeids- og organisasjonspsykologi ved PSI, deltok på den første samlingen.

– Det var veldig fint å få perspektiver på ledelse fra erfarne ledere og oppdaterte forskere på emnet. Listen over foredragsholderne på denne samlingen var virkelig imponerende, sier han.

– Det var også spennende å høre hvordan forskningsledelse kan gjennomføres i praksis uten at det går på bekostning av selve forskningen.

Bjørkli har store forventninger til lederprogrammet.

– Jeg håper å bli bedre kjent med de andre deltakerne og lære hvordan vi utvikler fagmiljøene våre.

Han peker blant annet på hvordan forskningslederne kan bli bedre på å posisjonere fagmiljøene sine i forhold til viktige eksterne premissleverandører, som 中国竞猜网_中国足彩网-足球推荐srådet og internasjonale forskningsinstitusjoner.

– Jeg tror norske forskningsmiljøer må bli bedre til å konkurrere om forskningsmidler både nasjonalt og internasjonalt, og jeg regner med at kurset vil gjøre oss bedre rustet til å møte denne konkurransen, sier Bjørkli.

Av Svein Harald Milde
Publisert 5. mars 2013 12:45 - Sist endret 5. mars 2013 14:21